На пазара се предлагат много противопърхотни продукти за измиване и третиране на кожата на главата, но немалка част от тях са неефективни или съдържат агресивни химически агенти, които дразнят скалпа.

Пърхотът бива две разновидности, мазен и сух, затова трябва да съобразите разновидностите на лечението спрямо това. Ако предпочитате натуралните средства за красота, можете да употребявате някои от тези рецепти.

Ако проблемите с пърхота са от раздразнен от продукти скалп или от остатъци от стилизиращи лакове и гелове, колегите от apteka-optima.com съветват да използвате малко готварска сода. Разтворете я в топла вода, разтръскайте добре и оставете содата да се абсорбира от течността.

След измиване на косата с шампоан нанесете сместа върху скалпа и масажирайте. Изплакнете с вода, за да отстраните остатъците от содата за печене. Можете да използвате и трик с аспирин, разтворен в шампоана за измиване, като се уверите, че сте изплакнали добре аспирина и шампоана.

Ябълковият оцет и сокът от цитрус са страхотни натурални средства срещу пърхот, тъй като балансират кожното pH и ексфолират мъртвите клетки.

Смесете:

- половин чашка олио от гроздови семки
- две лъжички царевично нишесте
- една лъжичка ябълков оцет
- найлонова шапка за главата

1. Смесете в паница олиото, оцета и нишестето.

2. Разбъркайте добре, за да смесите на кашичка, не много рядка, но не твърде гъста.

3. Измийте косите с топла вода и поставете малко от сместа в дланите си. С възглавничките на пръстите нанесете с масаж и кръгови движения върху главата.

4. Поставете отгоре найлонова шапка и оставете за половин час.

5. Изплакнете добре с шампоан и вода.