Автор
Woman.bg

Тя се отказа от диетите и стана един по-различен модел

Главно действащо лице в днешния ни материал е една русокоса красавица от Дания на име Кристин Йохансен, която смело чертае съвсем нови хоризонти в развитието на модния бизнес.

Кристин започва да работи като модел преди близо 10 години, но през последните класове в гимназията спира да приема модни ангажименти, защото признава, че се е изморила да се подлага на строги диети, за да отговаря на критериите за модел, според които трябва да е между размер 0 и 4.

"Винаги ми се е налагало да водя тежка борба, за да се вписвам във въпросните мерки. За да изглеждам по необходимия начин, трябваше да се подложа на много лишения, защото по природа тялото ми не е кльощаво. Беше трудно, наистина много се изтезавах."

Анорексията и нейните жертви от света на модата



И точно когато е решила, че никога повече няма да се занимава с мода, Кристин вижда рекламна кампания с модел, който се оказва, че е с мерки 40-42 размер ( 8-10 според американската номерация). Йохансен приема това като знак, че светът се е наситил на прекомерно слабите модели и вече е готов и за такива с по-женствени тела, именно каквото е и нейното.

"Гледах момичето от рекламата и осъзнавах, че моето тяло е абсолютно същото, когато не гладувам, а се храня нормално. Това означаваше, че мога да се занимавам с мода и същевременно с това да живея живота си по нормален начин, без лишения и без да застрашавам здравето си.

Свързах се с агенцията ми в Дания и съвсем сериозно им заявих: "Щом това момиче може да работи по този начин, значи и аз искам да правя това." Оказа се, че тя работи с американската агенция JAG, свързахме се с тях, те ме харесаха, помогнаха ми да взема виза и ето, че към днешна дата вече съм в Ню Йорк и работя с тях."


Кристин, която е от новото поколение модели, които нито са от "нормалните" манекенки, нито са от тези plus size (за такива се приемат жени с размер над 12), отскоро е в Голямата ябълка, но вече се радва на доста професионални ангажименти, включително рекламни кампании за Benetton, Chanel, Violeta by Mango и много други.

"В момента съм една от малкото модели, намиращи се по средата между "нормалните" и plus size, между другото това наименование plus size ми се струва като да имаш гаден прякор в училище. Не разбирам всъщност защо трябва да се лепят етикети на телата, това е доста обидно, защо не може да ни наричат просто модели, след като всичките сме именно такива?"

56-годишен модел е новата сензация в модния свят

"И не си мислите, че след като не се подлагам на сурови диети, значи не се грижа за външния си вид. Напротив, винаги съм била физически активна и винаги ще бъда. Занимавала съм се с жокейство в продължение на 18 години, днес продължавам да съм от момичетата, които прекарват времето си предимно навън – тичам, занимавам се с катерене, правя упражнения на открито. Не ми е фикс идея днес да тичам еди-колко-си километра или да тренирам с тежести определени дни в седмицата. Не си мисля колко ли е ефективно това упражнение, дали ми е достатъчно това физическо натоварване за деня, не се вманиачавам, просто гледам да съм активна и да се занимавам със спортове, доставящи ми удоволствие.

Почти същото е и с храненето. Ако ми се яде пица, ям. Не се лишавам и не превръщам дневното си меню в нещо, за което да мисля нонстоп. Не броя постоянно калории, защото съм на твърдото мнение, че така ще проваля цялото изживяване и въобще няма да се насладя на храната си", признава русокосата красавица.

Могат ли "plus size" моделите да са пример за здравословно тегло?

"Няма как да не отбележа, че към днешна дата се чувствам много щастлива, защото мога да правя това, което ми доставя удоволствие, и същевременно да изглеждам по начина, по който ме е създала природата. Това, че не се изисква от мен да се променям, да изтезавам тялото си, за да го превърна в нещо, което всъщност не е, ми дава много голямо самочувствие, защото хората ме харесват и наемат такава каквато съм. Истината е, че никога не съм имала толкова много ангажименти, колкото сега, когато реших да оставя тялото си да бъде размера, който всъщност е. Но истината е и че времената сега са такива, че вече е "ОК" да не си размер 0.

Обичам тялото си и се надявам, че историята ми ще вдъхнови и други хора да бъдат себе си и да са осмелят да са с тези мерки, които ще ги карат да се чувстват добре, а не с такива, които ще се впишат в някакви изкривени критерии", разкрива Кристен.

Дами, харесвате ли модели като Кристен, или мислите, че манекенките и красавиците от страниците на списанията трябва да са по-слаби - размер 0 до 4?

81-килограмова красавица е претендентка в "Мис Перу"