Здравейте, момичета и честита първа пролет! Има някои комбинации, които просто се разбират от само себе си. Такова е и съчетанието между виното и различните сирена.

Разнообразието им по света е толкова голямо ( сами френските сирена са над 400вида!), затова мислим, че днес ще е подходящо да се спрем на тази тема.

Сирената са идеалното допълнение към виното. В зависимост от своята масленост, от начина им на приготвяне и от вида на използваното мляко, ще трябва да подберем и вида на виното, което да сервираме с това обичано от всички ястие.

Сирената обикновено се сервират след основното ястие, но преди десерта. Основно правило е колкото е по-мазно сиренето и колкото е по-отлежало, виното ще трябва да бъде достоен негов партньор, в случая ще изберем по-отлежали и качествени вина, за предпочитане червени.

Пушени, полутвърди кашкавали и сирена, в които има ядки, джибри, черен пипер, кимион, анасон и други подправки се нуждаят от по-плодови и дори непретенциозни вина, с по-голямо съдържание на танини или казано с други думи по-тръпчиви.

Кашкавалите със зелени плесенови бактерии имат силен вкус и се комбинират отлично с благородни десертни бели вина.

Пресните сметанови сирена имат за изходен продукт краве, овче или козе мляко (само един вид или смес от няколко). Солеността определя вида на виното, но общо правило е, че вината с лека тръпчивост са най-подходящи.

Мазните меки кашкавали от вида бри и камамбер вървят отлично с изискани, червени вина. Силни, сухи бели вина хармонират отлично с тези сирена, особено ако към тях се сервират грозде или праскови.