Автор
Woman.bg

Вредни и полезни билки и подправки през бременността

Повечето бременни предпочитат през деликатните девет месеца да се доверят на натурални средства за справяне с неразположенията, вместо на лекарства.

Трябва да знаете обаче, че използването на билки съвсем не е безопасно, пише dete.bg. Напротив, някои от тях даже могат да причинят увреждания на плода.

Вижте кои са забранени и кои - препоръчителни за бъдещите майки:

Опасните

Алое вера действа като силно очистително. Босилекът, хвойната и карамфилчето са силни маточни стимуланти и могат да предизвика контракции. В миналото са използвани по време на раждането, за да го ускорят. Дивият джоджен и пелинът причиняват вродени дефекти. Есенният минзухар също е вреден, тъй като пречи на деленето на клетките.

Непрепоръчителните

Безвредни в малки дози, но непрепоръчителни в големи количества по време на бременност, са анасонът, кимионът, целината, канелата, бъзът, копърът, чесънът, лавандулата, жасминът, риганът, индийското орехче, ментата, розмаринът и шафранът.


Полезните

Отварата от листа от малина, например, тонизира мускулите на матката и е отлична напитка за бременната. Разбира се, без да се прекалява. Червената детелина пък повишава плодовитостта и у двата пола. Отварата от коприва облекчава крампите и носи много полезни вещества за майката и бебето. Освен това помага при хемороиди, от които бременните често страдат.