Празниците най-сетне приключиха и е време да се заемем с последиците от тях – обикновено те се изразяват в обездвижване, 2 до 5 качени килограма и неприятното усещане за изгубен контрол.

I вариант

Заменете всички рафинирани зърнени храни с пълнозърнести: те са ценен източник на селен, който има антиоксидантно действие, неутрализират вредните свободни радикали, забавят усвояването на глюкозата, виновник за рязкото повишаване на кръвната захар.

Ограничете консумацията на обработени продукти в полза на прясно приготвена храна, за да си спестите приема на добавки, консерванти, оцветители.

Четете още: “14 дни детокс” или как да кажеш на тялото си “Благодаря”

Намалете консумацията на животински продукти, която повишава киселинността в тялото, което от своя страна създава работа на организма да възстанови баланса.

Увеличете приема на плодове, зеленчуци, варива и подправки, които дренират тялото и оказват доказано антиоксидантно действие.

Фокусирайте се върху прием на балансиращи, богати на витамини, минерали и антиоксиданти храни като сушени плодове, авокадо, тиква, зеле, картофи.

II вариант

Един от най-ефикасните начини за детоксикация на организма е чрез консумация на един вид плод през целия ден като продължителността може да бъде от 1 до 3 дни. Това е чудесен метод за изхвърляне на токсините и за отслабване. Детоксът с грозде е особено подходящ за този период на годината когато е вече напълно узряло.

Четете още: Детокс план от Гуинет Полтроу

Три дни преди детокса хапвайте леки сурови растителни храни. По време на детокса не пийте кафе, а го заменете със зелен чай или друг билков чай. През целия ден не консумирайте нищо друго освен грозде на няколко приема – до 2 кг на ден. Яжте гроздето с люспите и семките, защото те съдържат Ресерватрол – мощен антиоксидант с подмладяващи свойства. Пийте достатъчно вода.

III вариант

За период от 2 седмици яжте само сурова растителна храна - плодове, зеленчуци и сурови ядки. Без масла и мазнини, тип зехтин и олио, и с много малко сол, при това хималайска. Трябва да се има предвид, че хора с проблеми на храносмилателния тракт не трябва да правят такъв детокс, защото ще си влошат състоянието, това са хора с гастрити и язви.

Четете още: Напитки и чайове за отслабване и детокс

За кого не е полезен детоксът?

За бременните и кърмещите жени, за хора със сериозни заболявания (само след консултация с лекар), за хора с проблеми на храносмилателния тракт (язва, гастрит) - неподходящ в случая е детоксът със сурова храна.