Според ново изследване на американски учени, жените се справят по-добре със стреса от мъжете.

Те смятат, че това се дължи на защитния ефект на естрогена, който блокира негативните последици от стреса за мозъка. За целите на изследването учените подложили мъжки и женски мишки на различни изпитания, наподобяващи трудностите, пред които често са изправени хората.

Способността на женските мишки да разпознават предмети, които преди това са им били показани, не намаляла, докато мъжките мишки имали проблеми с краткосрочната памет, съобщи ръководителят на изследването д-р Джън Йен.

Неспособността да си спомним познати предмети показва нарушение в частта на мозъка, която контролира работната памет, вниманието, вземането на решения и други "изпълнителни" процеси на високо ниво. "Предишни изследвания показаха, че жените са по-устойчиви на хроничен стрес и сега нашето проучване установи причината за това. Изследвахме молекулярния механизъм, определящ специфичните за двата пола последици от стреса", заяви д-р Джън.

Негово предишно изследване показа, че трайният стрес уврежда тази зона на мозъка при младите мъжки мишки. Но последното проучване установило, че тя остава непокътната при женските, дори след като те били подложени на стрес. Излагайки мъжките мишки на по-големи нива на естроген, учените открили, че те са защитени от последиците от напрежението.

Четете още: Просто си почини по време на отпуската!


Учените установили, че ензимът aromatase, свързан с производството на естроген, е причина за устойчивостта на жените на стреса. Изследователите установили по-висока концентрация в мозъка на женските мишки. "Ако можем да открием съставки, подобни на естрогена, които да бъдат предписвани, без да причиняват странични хормонални ефекти, те могат да бъдат много ефективни в лечението на проблеми, свързани със стреса при мъжете", заяви д-р Джън.

Източник: actualno.com