Днес се навършват 21 години от трагичния инцидент, при който една от най-обещаващите соул и r'n'b певици в света загина - Алая.

Нежната и красива изпълнителка бе само на 22 г., когато вече имаше славата и признанията, за които всеки артист мечтае. Тя бързо успява да покори не само музикалните класации с хитовете си, но и да се превърне в любима актриса на младото поколение, участвайки в супер успешния филм "Ромео трябва да умре".

Алая е родена на 16-и януари 1979 г. в Бруклин, Ню Йорк. Още от малка тя обича да пее и често показва гласовите си възможности, а по-късно завършва и Училище по изкуствата в Детройт. Очарователната дама издава първия си албум през 1994 г., когато е едва на 15 г., а той носи името "Възрастта е само цифра" и продуциран от r'n'b звездата Ар Кели. Песните в него бързо набират популярност и той е изкупен в тираж от милиони копия. По това време в пресата се появяват и скандални слухове, че младата певица е тайно омъжена за продуцента си, който е 12 години по-възрастен от нея.



През 1996 г. Алая издава и втория си хитов албум "Една на милион", който я поставя между едни от най-големите имена в музиката тогава. 17-годишната изпълнителка набира още по-голяма популярност, след като записва песента "Journey To The Past" към филма "Анастасия".

Само година преди да си отиде от този свят, Алая прави и пробива си в киното с участието си във филма "Ромео трябва да умре". В продукцията тя си партнира с Джет Ли, а саундтракът "Try Again" остава най-големят хит, с който и до днес помним нежната и талантлива певица.



Третият албум на тъмнокожата красавица излиза през юли 2001 г. и заема почетното второ място в класацията на "Билборд". В същата година Алая участва и във филма "Кралицата на прокълнатите" по новелата на Ан Райс.

На 25-и август 2001 г. светът е шокиран от тъжна вест - любимата звездна певица Алая загива в самолетна катастрофа. Нелепият инцидент отнема живота на всички пътници на борда на частния й самолет и бележи края на зашеметяващата й кариера. Въпреки това тя винаги ще живее чрез музиката, която остави след себе си.

Четете още: Пауло Коелю: Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства