Две българки с номинации за престижна награда в памет на Астрид Линдгрен

Отново имаме повод за национална гордост! Две българки се в списъка с номинираните творци за годишната награда в памет на Астрид Линдгрен. Призът се връчва за постижения в областта на литературата за деца и юноши за 2021 г.

Имената на класираните участници бяха обявени на сайта на възпоменателната награда на името на авторката, вдъхнала живот на най-обичаната героиня от книгите за деца - Пипи Дългото чорапче.

В списъка сред общо 263-ма кандидати от 69 страни са и имената на писателката Юлия Спиридонова и илюстраторката Капка Кънева. Новият лауреат на наградата ще бъде обявен на 13 април 2021 г. Кой ще бъде той, ще реши жури, назначено от шведския Национален съвет по култура. То ще бъде съставено от 12 ерудити, сред които писатели, художници, литературоведи, библиотекари и критици.



Семейството на Линдгрен пък ще бъде предтавено от правнука ѝ Юхан Палмберг.

Най-много тази кандидатите са от Великобритания - 20 души. След тях са шведите с 14 номинирани.

"Днес повече от всякога децата и подрастващите имат нужда от достъп до литература, която им позволява да опознаят света", сподели председателката на журито Бьол Уестин.

Юлия Спиридонова бе номинирана за наградата и за 2020 г. заедно с писателката Мая Дългъчева. Лауреат на наградата в памет на Астрид Линдгрен за 2020 г. през март стана южнокорейската илюстраторка и автор Баек Хи-на.

Наградата в памет на Астрид Линдгрен е най-значимата и щедра награда за автори на детска и юношеска литература. Тя е учредена от шведското правителство през 2002 г., а паричната ѝ премия е пет милиона шведски крони (500 000 долара).

Именитата писателка Линдгрен напусна света през 2002 г. на 94 г., оставяйки след себе си lie.ekdq превърналd ie в неделима част от най-съкровените спомени на всяко пораснало и непораснало дете по света.

Коя е Юлия Спиридонова


Юлия Спиридонова, Снимка: Wikipedia

Юлия Спиридонова е родена на 30 октомври 1972 г. в София в семейството на художниците Лилия Петрова и Симеон Спиридонов. Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет. Работи като сценарист и писател на свободна практика.

Посланик е на инициативата „Забавното лятно четене“ и е член на Съюза на българските писатели.

Юлия Спиридонова е най-четен детски писател за 2016 г. в Столична библиотека и е избрана за Писател на годината.

Има редица признания и награди. Тя е първият български писател, номиниран за най-голямата световна награда за детска литература „Възпоменателна награда Астрид Линдгрен“.

Коя е Капка Кънева

Капка Кънева е родена на 5 февруари 1978 г. в София. Завършва Художествената гимназия „Илия Петров“ и специалността „Книга и печатна графика“ в Националната художествена академия при доц. Стефан Груев и проф. Владислав Паскалев (2003).

Работи в областта на илюстрацията, книжния и графичния дизайн, хартиената пластика и колажа.

Има редица признания и награди за постиженията си в областта на изобразителното изкуство.

Четете още: 18 години без Астрид Линдгрен: Детство без книги не е никакво детство