Автор
Люблена Папазова

Лола Астанова: Семейството ми не мe възприема като най-секси музикантката в света

Световноизвестната пианистка Лола Астанова ще се срещне за първи път с българските си фенове. С над 1 милион последователи в Инстаграм и над 300 милиона гледания в социалните мрежи, тя става най-търсеният пианист в света. Това я прави интернет сензация и ѝ отрежда място на множество престижни събития, където свири като специален гост. Кариерата я среща с редица знаменитости. Тя има честта да работи с музикалния продуцент Дейвид Фостър и Андреа Бочели, носителка е на награди „Еми“, „Грами“, както и на редица други музикални отличия. Астанова започва музикалното си пътешествие, когато е едва на 6 години в Узбекистан. Тя бързо усеща, че това е нейното призвание и сега ще зарадва и българската публика с концерта в София на 6 юни.

View post on Instagram
 

-Майки Ви е учителка по музика и Вашата среща с пианото е предопределена. Имахте ли детство въобще и не се ли чувствахте ограбена от лудории и игри заради непрекъснатото свирене?
- По някакъв начин имах, но заради свиренето на пиано мога да се похвали с преживявания като дете, които никое нормално хлапе ни би имало, така че не съжалявам. Обикалях целия свят и пораснах бързо.
-Казвате че пианистката с дълга рокля е останала в 19 века, вие сте пианистката на 21 век. Как ще изглежда според Вас пианистката на следващия век и може ли изкуственият интелект да Ви замени?
-Пианистът на следващия век може да бъде всичко, което си избере. Няма правила или граници. Нищо не остава същото, това важи и за музиката и тя също ще се развива и променя. Мисля, че това е нормално. Изкуственият интелект може да смени някои неща в изпълнението, но истинската, честна емоция от музиката е трудно да се промени или наподоби. Няма магия в това да слушаш нещо изкуствено, макар и перфектно, по-истинско е живото изпълнение.
-Известна сте като най-секси пианистката. Как гледат на това роднините ви в Узбекистан?
-Не мисля, че ме възприемат по този начин. Поне се надявам да не го правят. (смее се)
-Остава ли ви време за личен живот и любов при този ваш напрегнат график?
-Винаги намирам време за това, което е важно за мен. В момента наистина съм фокусирана върху кариерата си, но въпреки това пианото и музиката не са всичко за мен. Това просто една част от моя живот, но не целият.

-Ако Вашето дете реши да стане музикант, ще го спрете ли?

- Вероятно да.
-Идвате за първи път в България. Какво знаете за българските музиканти, слушала ли сте някои от тях?
- Слушала съм няколко народни песни и популярни мелодии, които харесвам, но се надявам да науча повече за българската музика по време на визитата си у вас.
-По-хубаво е да свириш с Андреа Бочели или да имаш повече от 1 милион последователи в Инстаграм?
-Мога ли да избера и двете?