Автор
Кристина Кирова

Селинджър: Женското тяло е като цигулка, трябва да си велик музикант, за да го накараш да звучи

Днес ще си припомним за една от най-колоритните личности на ХХ в. - Джеръм Дейвид Селинджър, тъй като на тази дата се навършват 105 години от рождението му. 

Легендарният писател е оставил след себе си литературно наследство от 4 книги и много неиздавани до момента творби.

Селинджър израства в заможно семейство в Ню Йорк и от малък става популярен сред връстниците си с необикновения си характер и саркастичното си чувство за хумор. В младежките си години той се влюбва в дъщерята на Юджийн О'Нийл – Уна О'Нийл и двамата имат романтични отношения, но след това Селинджър заминава да воюва във Втората световна война. През това време любимата му Уна се омъжва за значително по-възрастния от нея Чарли Чаплин, от когото по-късно има 8 деца. Младият писател разбира за брака им, докато е на фронта от местните вестници и е съкрушен, тъй като той всеки ден пишел любовни писма на Уна с надеждата, че един ден те отново ще бъдат заедно.

По време на войната, Селинджър се запознава с тогава утвърдения вече Ърнест Хемингуей и респектиран от авторитета му, го моли да прочете негов разказ. Ърнест бил изумен от таланта на Джеръм, което определено вдъхва кураж в младия творец.

До края на живота си Селинджър се влюбва и се жени два пъти. През 1945 г. Той сключва брак с любимата си Силвия, но той не продължава дълго и след няколко години се развеждат. Селинджър се влюбва в Клер Дъглас и през 1955 г. се женят и не след дълго се раждат двете им деца – Маргарет и Матю. През 1966 г. Клер подава молба за развод като разкрива, че отношенията с писателя я изтощават и дори вредят на здравето й. След това той има още няколко връзки със значително по-млади от него жени.

Несъмнено най-успешната творба на Селинджър е класиката „Спасителят в ръжта“, която го превръща в един от най-легендарните писатели, раждали се някога. Приживе той издава 4 книги, а също и множество непубликувани творби. Според документалния филм „Селинджър“, по едноименната биографична книга, предстои през следващите години да излязат между 3 и 4 неиздавани до момента книги.

Джеръм Дейвид Селинджър умира през 2010 г. На 91 години.

Да си припомним и някои от култовите цитати на великия писател.



"Проклети пари! Все те са повод да излизам от строй."

"Стои си мъжът, влюбва се. И веднага става глупав."

"Женското тяло е като цигулка, трябва да си велик музикант, за да го накараш да звучи."

"Ако едно момиче е красиво, на кого му пука, че закъснява за среща? На никого."

"С хората е сложно, без тях - непоносимо."