Семейна вечеря се превръща ад в най-новата премиера в София

10 ноември 2021 | 19:25
499
0
pr
0

Млади театрали представиха в София постановката “Демони”. Авторът Ларш Нурен е най-признаваният шведски, дори и скандинавски драматург след Аугуст Стриндберг. Една от най-емблематичните пиеси на Нурен е “Демони”. Още с излизането си, критиката я оприличава на "Кой се страхува от Вирджиния Улф", но с елементи на фарс и черна комедия. Творбите на Нурен са реалистични и често се въртят около семейните и личните отношения. Между онези, които са обеднели и се коренят в дъното на обществото, или тези, които живеят в материален комфорт, но емоционална несигурност.

На сцената виждате Катарина и Франк, които са в средата на 30-те, живеят заедно от 9 години и нямат деца. И двамата се намират в пределна точка на досегашния си живот. Канят на гости съседите си Йена и Тумас. Те изглеждат абсолютно нормална семейна двойка - с две деца и без видими конфликти. Но под въздействието на алкохола, вечерта придобива неочаквано развитие с все по-сюреалистични и порочни социални игри. Режисьор на спектакъла е Крис Шарков. “В рамките на една вечер се случват невъобразими неща. Привидно тривиална ситуация.

Познаваме я от „Кой се страхува от Вирджиния Улф“ на Олби, по-късно от пиеси на Ясмина Реза и това съм забелязал, че българският зрител харесва. Той обича да се припознава. Да гледа театър, ситуация, която му е много близка до това, в което той живее.“ – споделя Крис.В спектакъла участват Александра Димитрова, Адриан Филипов, Камелия Хатиб и Стоян Младенов. Преводът от шведски е на Любомир Гиздов, сценография - Илияна Кънчева, музика - Емилиян Гацов-Елби.Театрално сдружение Enso, зад коeто стоят Александра Димитрова, Адриан Филипов и Камелия Хатиб, ще продължи да развива сектора на независимия театър. Тяхната цел е да се представят утвърдени и изгряващи чуждестранни драматурзи, непознати на българската публика. Следващият им проект е с премиера в края на ноември. Казва се “Всички малки светлинки” и режисьор е Стоян Радев.

Четете още: Лейди Гага отвя света на модата с тази рокля на премиерата на 'Домът на Гучи' (снимки)


 

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени