Автор
Woman.bg

Стивън Кинг на 76: велики цитати от краля на ужасите

Едва ли има някой, който да не е чувал името Стивън Кинг, а още по-малко - да не е гледал, със затаен от страх дъх, негов филм. Повод да си спомним за краля на ужасите е днешният ден - 21 септември, в който един от най-продаваните писатели на XX век 76 години.

Неговите запомнящи се фрази от знаменитите му книги се цитират къде ли не - можем да ги чуем на улицата, в ресторанта, да ги прочетем върху огромни билбордове, да попаднем на тях в телевизионни предавания или в информационни и литературни сайтове.

Във всяка една от тях е събрана философията и мъдростта на живота и всичко онова, което ни поднася той - радост и тъга, пошлост и чистота, мрак и светлина:

"Може би изобщо не съществуват добри и лоши приятели. Може би просто има приятели, хора, които се застъпват за теб, когато страдаш, и ти помагат да не си толкова самотен. Може би заради тях си струва да се бориш, да се надяваш, да живееш. И дори да умреш, ако трябва. Няма добри приятели. Няма лоши приятели. Има само хора, с които желаеш да бъдеш, не можеш да не бъдеш, хора, които изграждат дома си в сърцето ти."
Из "То"


"Адът не е нищо в сравнение с яростта на измамена жена."
Из "Живата факла"

"Няма такова нещо като щастлив край. Не съм срещал нито един, който може да се мери с "Имало едно време". Всеки край е жесток. Всеки край е просто друг начин да кажеш "сбогом".
Из "Тъмната кула"

"Ако си дете, се учиш да живееш. Възрастните се учат да умират."
Из "Кристин"

"Всички мъже и жени се стремят към едни и същи неща. Не тези, за които пише в историята и учебниците по гражданска култура. Говоря ти за базата. Покрив над главата. Три топли хранения на ден и легло. Приличен сексуален живот. Добро храносмилане. Но най-основното от всички, приятелю, е това, което на теб ти липсва. Защото какво може да се сравни с добрия сън?"
Из "Безсъние"

"Никога не си бе представял, че в живота може да има толкова много болка при отсъствието на физическо страдание."
Из "Сияние"

"Хората не стават по-добри, те стават просто по-умни. Когато станеш по-умен, не спираш да късаш крилцата на мухите, просто си измисляш по-добра причина, за да го правиш."
Из "Кери"

"Да убиваш в името на мира е все едно да се чукаш в името на въздържанието!"

"Когато ухапеш ръката, която те храни, съвсем логично е протегнатата длан да се свие в юмрук."
Из "Сейлъм'с Лот"

"Мечтите остаряват преди мечтателите."
Из "Капан за сънища"

"Човек не винаги трябва да чуе трясъка, за да разбере, че вратата е затръшната."
Из "Особени сезони"


"А ако не бръмчат коли и самолети, ако никой не е излязъл в гората западно от градчето да стреля по яребици и фазани, ако единственият звук е бавното туптене на собственото ти сърце, тогава можеш да чуеш и още един звук - звука на живота, който бавно се размотава към своя цикличен край, очаквайки първия зимен сняг да го оплаче и покрие с бял саван."
Из "Сейлъм'с Лот"


"Обичта не може да просъществува в завладените от страх сърца, както растението в тъмно помещение. Единствено гъбите (и то отровните) ставаха големи при липса на светлина, дори Том Кълън знаеше това."
Из "Сейлъм'с Лот"

"Надеждата е нещо хубаво, може би най-хубавото нещо, а хубавите неща са безсмъртни!"
Из "Особени сезони"

"Какво са книгите ли? Те са една уникална преносима магия!"

Четете още: Алфред Хичкок: Любовта е като партия бридж, в която всички блъфират