Автор
Woman.bg

Не можете да отслабнете? Метаболизмът ви не е виновен - част 4

Когато сте на диета за отслабване, а теглото ви не се движи в правилната посока, не бързайте да вините за това обмяната на веществата в тялото си.

Оказа се, че тя рядко има чак толкова генерално отношение към липсата загубено тегло.

За да докажем още веднъж тази теза, ето и следващия мит за метаболизма, разбит на пух и прах:

Мит: Когато сте на диета, метаболизмът ви се забавя толкова, че стигате до определено ниво и не можете да отслабнете повече

Горното явление е по-известно сред феновете на фитнеса като "плато". До него могат да стигнат всички диетуващи, но само при определени условия.

Когато намалите похапването, за да отслабнете, тялото ви наистина преминава в режим на съхранение, като запазва част от приетите калории, вместо да ги изразходва до дупка.

Но това обяснява само 30% от редуцираните калории.

С други думи, ако приемате 1000 калории на ден вместо обичайните 1940, приемани от здрава жена, може да се очаква, че матаболизмът ви ще се забави с около 330 калории.

Така че вие пак отрязвате 670 калории от дневното си меню, което е равностойно на свалянето на около половин килограм на седмица вместо на почти килограм.

За подлагащите се на диета от всички възрастови групи „платото" почти винаги е причинено от някой от двата други фактора, които имат общо с приема на калории, а не с употребата им.

Първият от тях е драстична диета, която работи главно чрез изхвърляне на вода през първите няколко седмици.

Тя престава да действа, след като излишното количество течности е премахнато.

Вторият фактор за достигането на плато е невниманието, изразяващо се в приема на повече калории, отколкото предвижда диетата.

Основният принцип при здравословното отслабване е хранителният режим да създава усещане за ситост.

Също така е от полза за седмица-две да си водите хранителен дневник, за да откриете откъде изникват допълнителните калории.