Ново проучване разкрива, че поддържането на лична устна хигиена може да има дълготрайно влияние върху цялостното ви здравословно състояние.

Оказва се, че здравите венци и зъби са от съществено значение за доброто функциониране на цялото тяло. Вижте как:

Намалява риска от рак

Изследване, публикувано в медицинското списание „Лансет”, разкрива, че хората с някогашно заболяване на венците имат 14 пъти по-голяма склонност да развият рак на белите дробове, на пикочния мехур и на панкреаса.

Учените смятат, че отговорът на имунната система срещу възпаление на венците може да изиграе голяма роля в развиването на раково заболяване.

Тъй като болните венци не болят, могат да останат и незабелязани, така че посещавайте зъболекаря за преглед и почистване на зъбен камък поне два пъти годишно.

Бори диабета

Ако страдате от болни венци, удвоявате шанса си за развитие на инсулинова резистенция (предшественик на диабета) в сравнение с хората, чиито венци са здрави, твърдят ученит от Университета Стоуни Брук в САЩ.

Предотвратява проблемите със сърцето

Болните зъби и венци могат да увеличат количеството на бактериите в устната кухина, които навлизат в кръвта, правейки ви уязвими на ендокардитис - инфекция на сърдечната клапа, която може да увеличи риска от инфаркт, разкрива проучване в сп. Circulation.