Малко преди началото на уикенда се нуждаем от лек екзотичен полъх в кухнята.

Точно за това ще споделим с вас една от любимите си зимни рецепти – салата с киноа, авокадо и портокали.

Прави се сравнително бързо, а най-запалените фенове на здравословното хапване могат да си я направят в 100%-ов био-вариант.

Ето и необходимите продукти:

250 грама киноа

40 грама обелени и запечени слънчогледови семки (можете да замените със същото количество орехи, нарязани на дребно)
половин глава червен лук, нарязана на тънки резени
2 големи зрели портокала (по възможност сочни)
2 средно големи плода авокадо, обелени, без сърцевината, нарязани на кубчета със страна около 2 сантиметра

2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици сух риган
2 пръчки целина, нарязани на на дребно
2 връзки крес (по желание), измити и изцедени

Начин на приготвяне:

Сложете ригана и киноата в тиган с незалепващо покритие и залейте с половин литър вряла вода.

Оставете да заври и веднага намалете температурата на котлона на най-ниска степен. Когато водата е абсорбирана от киноата напълно (след около 15-20 минути), изключете напълно котлона и оставете да изстине.

В купа за салата поставете авокадото, червения лук и целината.

Обелете портокалите и ги разделете на парченца, но над купа, за да не губите нито капка от сока им. Добавете парченцата при авокадото.

Ако ще слагате крес, почистете дебелите стъбла и запазете само листата и по-крехките дръжки. Добавете към горната смес.

В предварително събрания портокалов сок добавете зехтина и разбийте добре. Залейте микса, поръсете с ядките и смесете внимателно.

Разбъркайте киноата, за да отделите зрънцата едно от друго, и добавете към вече получената салата. Леко смесете и сервирайте в 4 чинии за салата.