Учени установили, че прекомерната любов към дъвките може да причини затлъстяване.

Дълго време дъвката беше смятана една ли не за лекарство. Рекламодателите и дори лекарите твърдяха, че тя е действа благоприятна не само на зъбите, но и на храносмилането. Докато дъвчем тялото ни започва активно производство на стомашен сок, като по този начин смиламе по-бързо храната, която сме погълнали.

От скоро време обаче учените не са единодушни по отношение на ползата от дъвченето на дъвка. Някои го смятат за полезно, други твърдят, че то може да доведе до затлъстяване.

През февруари учени от университета в Единбург публикуваха ново изследване по въпроса. Според тях до наднормено тегло може да доведе натрупването на аспартам в организма. Аспартамът е подсладител, който се използва при производството на дъвки и безалкохолни напитки.

Учените изследвали 215 мъже и 56 жени, които дъвчели по няколко дъвки на ден, което правило по около 200 дъвки на месец. В срок от 6 месеца хората започнали да наддават килограми. Като при част от тях започнали да имат проблеми със стомаха или по-специално остър гастрит.

Според лекарите аспартамаът увеличава отлагането на мазнини в тялото с 40% повече в сравнение с обикновената захар. Те препоръчват намаляването на потреблението на дъвки и дори препоръчват да се откажем от тях.