Нова тенденция в естетичната хирургия: вграден сутиен

Не винаги тези, които свалят от тялото си огромно тегло (да кажем 15-30 кг) и намалят размера на дрехите си с 4 единици, са доволни от новия си външен вид.

Всъщност, подобна драстична промяна е съчетана и с нежелани странични ефекти като увиснали и безформени гърди заради сериозното отслабване.

Има немалко подобни случаи, които са особено неприятни при жените в зряла възраст. Бюстът се обезформя дори и под влияние на фактори като земното притегляне, кърменето, обездвижването и т.н.

Гърдите се отпускат, зърната се деформират и единственото спасение е стабилно бельо с размерите на двуместна палатка, както казват засегнатите.

Често подобна визия потиска дамите до неузнаваемост – те стават неуверени, с ниско самочувствие, а и либидото им изчезва заедно с тези симптоми.

Понякога дори силиконови импланти не могат да поправят отпуснатите гърди.

Доскоро единственият вариант за жените с този проблем беше пластиката, която е инвазивна хирургическа намеса, съпътствана от дълъг възстановителен период, болки и куп непредвидени усложнения, които могат да възникнат в различен етап от манипулацията.

Операцията „вграден сутиен” обаче дава шанс на дамите за нов поглед към самите себе си.

Това е хирургична процедура, въведена от южноафрикански пластични хирурзи.

При традиционните методи за намаляване или повдигане на бюста само кожата е тази, която държи новооформения бюст. Три години след такава процедура белезите започват да опъват, защото гърдите увисват.

Но новият метод осигурява постоянно вградено придържане и експертите предвиждат, че той може да открие пътя към нови революционни начини да се намали и повдигне бюста.

Това вградено поддържане се осигурява от мрежовидна форма, наречена Breform, подобна на платното, което се слага при операциите от херния вече 40 години, за да поддържа новата форма и да премахва напрежението от кожата и белезите.

Конусовидната форма от полиестерна мрежа се поставя под кожата на гърдите и се зашива към фасцията (слой мастна тъкан над гръдната тъкан) под пълна упойка.

Както казва един пластичен хирург „Breform e като чашка на сутиен, но без презрамките”.

След като веднъж се постави, мрежата постепенно се приема от бюста, тъй като тялото произвежда нишковидна тъкан, която не й позволява да се мести и тя става като постоянен сутиен под кожата.

Проучване в Холандия показва, че 60% от жените след такава процедура често не носят сутиен.

След повдигане чрез Breform белезите са същите, като тези след обикновено повдигане или намаляване на бюста, с разликата, че не понасят напрежението да държат мастната тъкан, защото това вече се прави от вградената чашка.

Така че е малко вероятно те да опъват или пък гърдите да увиснат отново.

Тази процедура вее се практикува в редица клиники из цяла Европа, но все още не е особено популярна сред жените.

Обикновено операцията отнема 4-5 часа и е последвана от неколкодневен болничен престой.

Усещането на повечето пациентки е едно и също – болка като от мускулна треска след здрава фитнес-тренировка, която има различна продължителност при всички.

Спането по корем в началото е невъзможно и това трае около месец, месец и половина.

В първите няколко седмици белезите са удебелени и зачервени, но след около 2 месеца следите в основата на бюста са едва забележими, а тези около зърната започват да избледняват.

Веднага след процедурата се виждат синини и подутини по целия бюст, но с времето те изчезват напълно, а и пълна сетивност на зърната се възвръща.

Най-хубавото е, че при допир не са усеща нищо вградено под кожата.

Резултатите от операцията по този метод са по-дълготрайни от тези при традиционния, при който максимумът е 10 години.

Има само едно „но”, което обаче не бива да се подценява.

Новият метод е узаконен на Стария континент, но не и от САЩ, където органът, който прави това, се счита за главен стандарт за сигурността на хирургическите процедури.

„Всичко, което се имплантира в гърдите трябва да бъде наблюдавано най-малко през следващите 10 години, за да се гарантира , че то няма да започне да вреди на тялото след време”, съветват пластични хирурзи.

Също така има опасения и за риск от рак на гърдата и проблеми при кърмене, ако пациентката забременее и бюста й стане прекалено голям за вградения сутиен.

Но проучване в Холандия се допитва до 170 жени 4 години и половина след като са претърпели такава операция и открива, че при тях няма усложнения и физическите и рентгеновите прегледи на гърдите са напълно възможни.

Все пак само времето ще покаже дали новата оперативна намеса е наистина добра или напротив.