Ако си въобразявате, че японците нагъват само сурова риба, водорасли и лепкав ориз, много бъркате.
Всъщност хората в Страната на изгряващото слънце имат доста разнообразна кухня, а една от любимите ни рецепти е за пиле в сос Терияки.
Класическата рецепта е малко сложна за изпълнение в най-мързеливия последен ден от празниците, но за това пък имаме олекотен вариант – и като метод на приготовяне, и като калорийно съдържание.
Необходими продукти:
3 пилешки филета от гърдите
60 милилитра сеов сос (по-лека версия е за предпочитане)
60 милилитра сухо бяло вино
2 супени лъжици захар
1 малка лъжичка настърган джинджифил
1 скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Загънете всяко парче месо в намалсена плътна хартия и с помощта на точилка или друг подходящ инструмент го начукайте до дебелина от около половин сантиметър.
В купа смесете всички продукти за маринатата и разбийте добре, докато се разтвори напълно захарта.
В тава за печене изсипете получената марината, подредете пържолите и ги оваляйте добре в течността. Покрийте съда и оставете в хладилника за 1-2 часа, като от време на време обръщайте месото.
Загрейте на средно висока температура скара или оребрен тиган, а през това време отцедете добре пържолите и запазете маринатата.
Намалете температурата и наредете парчетата месо. Запечете от всяка страна за 10-15 минути или докато прецените, че е готово.
Преди да дръпнете от скарата, намажете с маринатата от двете страни. Ако предпочитате повече от нея, намажете, след като свалите от огъня.
Поднесете с ориз и зеленчуци за максимално японско вдъхновение.