Ако си въобразявате, че японците нагъват само сурова риба, водорасли и лепкав ориз, много бъркате.

Всъщност хората в Страната на изгряващото слънце имат доста разнообразна кухня, а една от любимите ни рецепти е за пиле в сос Терияки.

Класическата рецепта е малко сложна за изпълнение в най-мързеливия последен ден от празниците, но за това пък имаме олекотен вариант – и като метод на приготовяне, и като калорийно съдържание.

Необходими продукти:

3 пилешки филета от гърдите
60 милилитра сеов сос (по-лека версия е за предпочитане)
60 милилитра сухо бяло вино
2 супени лъжици захар
1 малка лъжичка настърган джинджифил
1 скилидка чесън

Начин на приготвяне:

Загънете всяко парче месо в намалсена плътна хартия и с помощта на точилка или друг подходящ инструмент го начукайте до дебелина от около половин сантиметър.

В купа смесете всички продукти за маринатата и разбийте добре, докато се разтвори напълно захарта.

В тава за печене изсипете получената марината, подредете пържолите и ги оваляйте добре в течността. Покрийте съда и оставете в хладилника за 1-2 часа, като от време на време обръщайте месото.

Загрейте на средно висока температура скара или оребрен тиган, а през това време отцедете добре пържолите и запазете маринатата.

Намалете температурата и наредете парчетата месо. Запечете от всяка страна за 10-15 минути или докато прецените, че е готово.

Преди да дръпнете от скарата, намажете с маринатата от двете страни. Ако предпочитате повече от нея, намажете, след като свалите от огъня.

Поднесете с ориз и зеленчуци за максимално японско вдъхновение.