Независимо дали сте почитатели на католическия празник Свети Валентин или предпочитате родния Трифон Зарезан, не виждаме нищо лошо в празничната вечеря на 14 февруари.
И в двата случая денят е прекрасен повод да се срещнете с любими свои хора.
Точно затова и посветихме цяла седмица на това да ви дадем свежи идеи в кухнята.
Може би вече сте забелязали, но се стараем да ви предлагаме нестандартни рецепти, които не изискват няколко часово въртене между печката, масата и шкафовете.
Е, сега дойде ред и на основното ястие.
Вижте необходимите продукти:
около 90 грама марокански кус-кус
12 големи скариди, добре почистени от жили и черупки
½ червена чушка, най-добре камба, нарязана фино на кубчета
1 голяма скилидка чесън, счукана предварително
2 супени лъжици масло, студено и нарязано на малки парчета
около 300 милилитра пилешки или зеленчуков бульон, най-добре домашно приготвен и без сол
около 120 милилитра сухо бяло вино
2 супени и 2 чаени лъжици зехтин
1 ½ чаена лъжичка сух риган
2 супени лъжици пресен лимонов сок
половин чаена лъжичка черен пипер
щипка червен пипер, лютив по желание
сол на вкус
Начин на приготвяне:
В средно голяма купа изсипете чесъна, ригана, лимоновия сок, малко сол, черния пипер и скаридите. Разбъркайте ги внимателно и оставете в хладилника за 30 минути.
Междувременно започнете да приготвяте кус-куса, смесвайки в средно голяма тенджера нарязаната чушка, бульона, червения пипер, щипка сол и двете чаени лъжички зехтин.
Оставете да заври, след което добавете самия кус-кус. Покрийте съда и дръпнете от огъня за 5 минути.
Отхлупете и леко разбъркайте, така че малките зрънца да бухнат. Оставете настрани.
Извадете скаридите от маринатата (тя вече не може да се използва).
В тиган с незалепващо покритие изсипете останалия зехтин и загрейте до висока температура.
Наредете скаридите, но без да са една върху друга, и ги запечете леко – по 2 минути от всяка страна са достатъчни (трябва да станат леко накъдрени и почти непрозрачни).
Налейте виното и отстранете всякакви прегорели частици от тигана. Оставете да се изпари около половината от течността (за 2-3 минути) и отстранете от котлона.
Добавете маслото, разбърквайки леко, докато сосът се сгъсти (може и да не ви е необходимо цялото, тъй че го слагайте на малки части).
Овкусете с черен пипер и със сол, ако е необходимо.
Сложете кус-куса в плитки купички, а отгоре полейте със скаридите в сос. След това можете да сервирате.
Продуктите са достатъчни за две порции, тъй че ако очаквате повече гости, имайте предвид това.