Автор
Woman.bg

Закуската може да удари едно рамо на отслабването

Много са причините, които възпрепятстват отслабването, но една от тях е сутрешната закуска.

Ако я пропускате, няма защо да се чудите, че усилията ви за отслабване не се увенчават с успех , а ако стигнете до някакъв резултат, той е нетраен или с цената на много лишения, физическа слабост, проблеми с храносмилането и не на последно място омразния целулит.

Първото хранене трябва да даде на тялото необходимата енергия, витамини и микроелементи, тоест всичко, от което той ще се нуждае през първата половина на деня. Това важи за всички възрасти.

Доказано е, че пропускането на сутрешното хранене увеличава риска от инциденти по време на шофиране, намалява ефективността от физическата и умствената дейност, предизвиква умора и липса на способност за концентрация. Изводът е, че закуската осигурява пълноценно функциониране на целия организъм, дори да не осъзнавате това.

Второто важно нещо по отношение на сутрешното хранене е неговият състав. То трябва да включва бавни въглехидрати, белтъчини, мазнини, витамини и минерали.

Добре е през пролетта да се намали месото в нея, а колбасите да се изключат въобще. От млечните продукти избягвайте кашкавала, сиренето и високомаслените млека, за сметка на изварата и обезмаслените и неподсладени млека.

От плодовете за предпочитане са тези, които са богати на витамин С, тъй като неизбежно ще се появят скоро и симптоми на пролетна умора. Чаша прясно изцеден портокалов сок ще бъде отлична добавка към сутрешната закуска.

Третият важен момент е количеството храна в началото на деня. Разбира се, не трябва още от сутринта човек да преяждате и да затруднявате неимоверно организма си с усвояване на храната.

Количеството й е индивидуално за всеки, но трябва да осигурява достатъчно енергия за работа. Всъщност, по-важен е подборът на храните.

Купичка овесена каша със сушени червени боровинки или кайсии плюс чаша портокалов сок е отлична закуска. Друг вариант е купичка ориз със сушени смокини или пшенични кълнове, отново със сок.

Порция нискомаслена извара със стафиди и ядки също е достатъчна.

Много полезна закуска е купичка нискомаслено кисело мляко с настъргана глава целина.

Желателно е, ако слагате сухи плодове в овесената каша или ориза, те да бъдат накиснати от вечерта, а ядките да са смлени. Така организмът ви ще се справи по-бързо с обработката им.

Едно яйце, настъргано и размесено в порция извара, ще е добър старт за вашия ден.

Не по-малко полезна, а и приятна може да бъде плодова салата от авокадо, настъргано яйце и малко смлени орехи плюс чаша пресен сок от портокали.

Дори да нямате навик да закусвате, бихте могли да го създадете точно през тази пролет и да го затвърдите като основен принцип в храненето си. Полезно е.

Източник: dieti-otslabvane.com