Не знаем за вас, но ние обожаваме домашните питки на мама и хрупкавият хляб на баба.
От време на време опитваме едни кръжоци по месене на хляб у дома, но трябва да признаем, че резултатът от тях все още не удовлетворяващ.
За първи път постигнахме успех с една средиземноморска рецепта, която се оказа доста лесна за изпълнение.
Ето и необходимите продукти:
225 грама бяло брашно
275 милилитра прясно мляко
3 големи яйца
100 грама домати в зехтин (това е средиземноморски специалитет – те са изсушени на слънцето и консервирани в мазнина, откриват се и у нас)
2 супени лъжици доматено пюре
3 чаени лъжички сода за хляб
1 супена лъжица лимонов сок
3 супени лъжици зехтин
2 чаени лъжички сушен риган
2 чаени лъжички сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до температура от 190 градуса.
В голяма купа смесете брашното, солта и содата за хляб. В отделен съд разбийте с тел млякото, лимоновия сок, яйцата, пюрето, ригана и зехтина.
Втората смес прибавете към първата и постепенно изсипете отцедените домати. Разбъркайте внимателно.
Изсипете получената смес в метална правоъгълна форма – има специални за хляб и кексове, които са по-дълбоки от обикновените тави.
Печете около 50-60 минути или докато клечка, забодена в средата, излиза чиста. Извадете от фурната и от съда и оставете да изстине, леко покрит с кърпа.
Можете да направите и вариант без глутен, просто изберете брашно и сода за хляб без тази съставка.