Концепцията за дома като специално лично пространство, изразяващо същността ни, става все по-интересна и атрактивна.

Поредното доказателство за това е къщата Meakins Road, проектирана и завършена преди дни от студио b.e. Architecture.

Сградата е заобиколена от метална конструкция с дървени греди в нея, която образува веранда наоколо.

Проектът се намира на крайбрежието на щата Виктория в Австралия и е построен в район, който известно време е бил под вода. За това теренът около къщата е с леко пустинен облик, но изкуствено езерце, ниска растителност и каменни струпвания раздвиждат околността.

Основното спално помещение, към което има и библиотека, е отделено от другата част на къщата и до него се стига посредством „въздушен коридор“ – стъклена инсталация, която свързва двете.

Останалите спални помещения гледат към собствени мини-дворове, в които са и естествени кипариси, останали от миналото – смята се, че са на поне век.

Основната идея на архитектите е била да използват отделни части от двора като персонални открити пространства към определени помещения. Така те създават малък скален амфитеатър, изкуствени езерца и интимни зони за релакс.

Големи стъклени прозорци, гледащи към вътрешната част, осигуряват максимална светлина през деня.

Вътрешността на къщата е разделена чрез декоративни стени, които невинаги изолират добре, но според архитектите акустиката е такава, че се получава естествена шумоизолация между отделните помещения.

Всяко от тях разполага и с "парче" веранда - все пак тя е около цялата къща.