Къща с плъзгащи се стени от дървени панели във формата на решетка може и да ви звучи неприемливо за България, но в гореща и влажна Бразилия е истинска благодат.

Къщата Bahia е проект на бразилското студио MK27 и вече е нпълно готова за живеене. Намира се в Салвадор и е екологична: построена е изцяло с традиционни местни материали и техники – дървени тавани и подове, специална кал за изолация на покрива и т.н.

Цялата конструкция се върти около вътрешен двор, запазвайки естествената вентилация във всички помещения. Така, дори когато навън е особено горещо, вътрешността остава прохладна.

Архитектите са строили без прецизни измервания, използвайки само стара технология за строеж. В обзавеждането няма модерни джа-джи и съоръжения, а идеята е връзката с природата никога да не се губи за сметка на постиженията на съвременната цивилизация.

Пространството е добре организирано и уютно, давайки възможност за спокойствие и релаксация.

Стените на къщата, които представляват специални решетъчни панели, всъщност не позволяват да се нарушава интимността отвъртре – те пропускат въздуха свободно, но не и любопитните погледи.

В двора има и басейн по продължението на едната стена, който допълнително носи прохлада в тропическия пек.