Бърза вечеря, но без онзи негативен заряд на бързата храна? Мисията е напълно възможна, особено ако надникнем из ароматните дебри на любимата ни средиземноморска кухня.

Точно това е предложението ни днес - вкусни и лесни за приготвяне пици с шунка и рикота сирене. Хубавото на тази рецепта е, че можете да експериментирате всеки път със съставките - всичко зависи от въображението ви и наличностите в кухнята.

Ето и необходимите продукти:

2 основи за пица с размер по избор (продават се готови, но можете да си купите половин килограм тесто, включително и пълнозърнесто, и да го разпределите на 2 или 4 порции по желание)

4 супени лъжици гъст доматен сос
2 големи парчета шунка (или оригинално прошуто), накъсани на едри парчета
около 250 грама сирене рикота, разделено на две
1 супена лъжица песто, може и прясно

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 220 градуса.

Разпределете доматения сос по равно между 2 тънки основи за пица. Поставете ги в подходяща тава и ги сложете във фурната. Ако желаете да се получи твърда коричка отстрани на пиците, не използвайте хартия за печене, а само я намаслете добре.

5 минути преди да сте сигурни, че тестото е добре изпечено (проверявайте с клечка), сложете отгоре шунката, надробете сиренето и върнете обратно във фурната. След като пиците са готови, поръсете леко с песто и сервирайте.

Можете да овкусите допълнително доматения сос с черен пипер, риган и други.