Аспержите не са съвсем обичаен за нашите ширини зеленчук, но пък са адски вкусни и полезни – съдържат витамини А, С и Е, както и фолиева киселина.
Малките зелени стръкчета могат да бъдат и доста скъпи, но ако търсите упорито, ще попаднете и на добра оферта.
Когато купувате от тях, гледайте да бъдат с твърди, наситено зелени дръжки и свежи връхчета. Съхраняват се в хладилника и най-добре основите на стъблата да са потопени във вода.
Съвсем младите аспержи могат да се консумират сурови, а по-зрелите е най-добре да се приготвят във вряща вода или на пара за 3-6 минути (само да омекнат леко).
Една от любимите ни рецепти е за бързо и ефектно предястие, а ето и необходимите продукти:
16 парчета тънко нарязана шунка (може прошуто или хамон, а най-добре – шунка от Парма)
16 стръкчета аспержи
1 супена лъжица зехтин
сокът от 1 малък лимон или половин по-голям
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната предварително до 220 градуса.
Увийте всяко стъбло в парче шунка и намажете леко с помощта на четка със зехтина.
Подредете получените пурички в подходящ съд и печете около 15-20 минути, докато шунката стане хрупкава, а аспержите омекнат. Обърнете поне веднъж.
След като извадите от фурната, напръскайте с лимоновия сокк и сервирайте незабавно.