Ако смятате наистина да се постараете за празника на влюбените, следвайки доказаната тактика „Любовта ма мъжа минава през стомаха”, ние отново имаме предложение по темата.
След като ви дадохме идея за една хрупкава и необичайна салата, няма да пропуснем и останалите вкусотии в любовното меню.
Следва още едно предястие за събуждане на апетита – хапки с прошуто, рукола и аспержи.
Ето и необходимите продукти:
220 грама аспержи (около 24 стръкчета), нарязани на парчета с дължина от около 5 см
12 тънки резенчета прошуто
купа листа от рукола, предварително измити, отцедени и без дръжки
100 грама пекорино (вид твърдо овче сирене) или друго твърдо сирене, половината нарязано на тънки резени, другата половина – настъргано
прясно изцеден сок от 1 лимон
1 супена лъжица светъл оцет
2 супени лъжици зехтин
прясно смлян черен пипер и морска сол на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително скара или оребрен тиган до средно висока температура.
През това време напръскайте аспержите с половината зехтин и оцета, разбъркайте, за да се покрият плътно.
Овкусете ги със сол и пипер на вкус, след което ги запечете леко – за около 4 минути или докато омекнат и започнат да се запичат. Извадете стръкчетата и оставете настрани.
Поръсете руколата с останалия зехтин, лимоновия сок и сиренето и овкусете с черен пипер и сол.
Подредете 4 резена прошуто на кухненска дъска и върху всеки сложете по две стръкчета аспержи, 4-5 листа рукола и резен пекорино.
Навийте на спирала, оставяйки листата рукола да се подават леко.
Повторете това с останалите продукти, които са достатъчни за 12 средиземноморски рулца.