Банята у дома може да бъде много повече от помещението, където просто взимате душ.

Точно за това ви предлагаме няколко изключителни идеи, чрез които да я превърнете в приказен оазис на спокойствието.

Основните елементи в неподправения спа-чар на собствената ви баня могат да бъдат доста. Независимо дали това е спираща дъха гледка, необичайна като форма вана или наличието на специални декоративни елементи, целта може да се постигне доста по-лесно, отколкото предполагате.

Ние лично сме привърженици на модерните бани, но в тях винаги могат да присъстват няколко класически детайла, които да засилят усещането за уют и интимност.

Тази баня е със специална вана за ориенталски хидромасажи от Kasch, но дори и да изключим тази екстра подобна гледка си заслужава да се "пусне" в това помещение. Декоративните камъчета и заобления дървен елемент обаче са ни наистина любими.

Страхотна идея за помещение със скосен таван, дело на архитектите от студио MYA, Ню Йорк. Заобленият прозорец, в съчетание с облата вана, създава допълнително усещане за простор и светлина. Самото пространство, което е доста тясно, е усвоено по перфектен начин, така че да не липсва нищо, нито пък да е претрупано.

Традиционната ъглова вана в банята, допълнена със сух кът за почивка и мини будоар, е класическо решение с вариации. Тук обаче не липсва и гледка като допълнителен бонус, който в големите градове трудно можем да получим.

Приказно решение - ваната в ниша под огромен прозорец е лукс, който само къща с двор позволява. Това е идеален подход и за малко помещение, в което останалата част може да остане суха. Релакс кът с изглед в ъгъла също е добро попадение.

Тази баня на две нива е особено луксозна идея. Освен, че в нея има много светлина, тя се прелива в огромен дрешник в една посока и в помещение за отдих в друга. Прекрасно.

Още една вариация на същата тема - ваната, която е и джакузи, е повдигната над останалата част от помещението. А, както се вижда през прозореца, това е изпълнимо и в градски условиия и дори не изисква огромно свободно пространство.

Laufen е производител с история, която започва още през 1892 г., но с изключително иновативни интериорни идеи. Тяхната червено-бяла баня е добро решение за помещение, лишено от естествена светлина.

Модерните дизайнерски решения на Mastella са едновременно шик и изчистени, което придава неповторим стил на банята. А просторът в нея е като отделен детайл от интериора.

Невероятно чаровна идея от Gunni, в която стиловете са смесени със спиращ дъха аромат. Дървени и порцеланови елементи си съжителстват, потопени в естествена светлина и в топлината на камината. Модерна класика.

Още един микс между традиционното и иновативното. Природните елементи, заедно с гледката, правят тази баня идеална за отдих и зареждане с енергия.

А какво ще кажете за това? Прозрачна вана върху тревисто зелена настилка, имитираща поляна, е като сбъдната мечта. Зелените елементи ни идват малко в повече, но пък няколко ухаещи цветя ще разсеят това със сигурност.

Изчистен дизайн с плавни линии и много светлина - постижимо и абсолютно практично.

Още една идея за малката баня, разширена оптически чрез контрастна вана в черно и огледала.