Знаете ли от какво се нуждае всяка рокля с тънки презрамки? Не, не от дълъг списък аксесоари, а само от релефни широки рамене.

Точно такова „украшение“ измества фокуса от по-широкия ханш, липсата на ясно изразена талия или по-едрото дупе.

Ето едно от най-универсалните упражнения за рамене:

Раменни преси

Има доста варианти на изпълнение, които съответно акцентират върху различна част от мускулната група.

Ако се изпълнява пред гърди, пресата натоварва най-вече предната част на раменете, но засяга чувствително и средната.

При варианта зад врат главното напрежение пада върху средната част на рамото, а предната се натоварва по-ограничено.

Освен раменете, в пресите участват и трицепсите, но това не е желателно, тъй като разфокусира движението. Получава се обикновено при неправилно изпълнение на упражнението.

Варианти:

- С щанга – това позволява използването на по-големи тежести с по-добър контрол върху тях, а лостът помага за поддържане на баланса. Недостатъкът на щангата е, че ограничава движението в долната му част, тъй като лостът пречи на пълното сгъване на ръцете.

- С дъмбели – основно се различават по възможността за контрол над тежестта. При изпълнението с дъмбели тя е силно намалена, но пък това упражнение позволява концентрация върху едно от раменете, тъй като може да се изпълнява първо с едната ръка, а след това с другата.

При начинаещи е най-добре едновременно изпълнение с двете ръце.

- На уред – този вариант се препоръчва на начинаещите, за да усвоят и свикнат с движението. Тук изпълнението е по-лесно, но мускулът не се натоварва така добре, както при варианта с щанга.

Упражнението може да се изпълнява както от стоеж (по-скоро за напреднали), така и от седнало положение. Във втория вариант може да има стабилизираща опора за гърба (идеално за напреднали) или да няма.

Освен това движението може да минава зад врата или пред гърдите. В първия случай се натоварва повече средната част на рамото и по-слабо – предната. Той е по-труден за изпълнение, но участието на трицепсите при него е по-ограничено.

Вторият вариант е познат и като “millitary press” и е далеч по-лесен за изпълнение. Натоварва най-силно предната част на раменете.

С още упражнения, както и с цялостна програма за изваяно тяло, могат да ви помогнат специалистите в 2fit by Boevski на Цариградско шосе 115 (в The Mall). Телефонът там е 02/8787260.