Новите архитектурни достижения са добър повод да посетите изненадващо интересни места. Или да погледнете към традиционните вече дестинации от съвсем различен ъгъл.

След бърза разходка до Гуанджоу в Китай и Soccer City в ЮАР, е време за завръщане в добрия стар Ню Йорк:

Cooper Union

Голямата ябълка е смазващо място, където винаги можеш да се връщаш и да откриваш нови места, интересни хора, най-неочаквани идеи за похапване, разнообразна музика и изкуство.

А поредният повод за това е Cooper Union – сграда във формата на деконструктивен куб, разсечен в средата от огромна пукнатина, подобна на кука.

Деконструктивизмът е течение в архитектурата, зародило се в сегашния си вид преди повече от 30 години, благодарение на философските идеи на Жак Дерида. Основната концепция в това течение е, че формата не следва функцията, а материалите не се използват в натуралния си вид.

С други думи импровизациите с традиционните линии и структура на сградите са не само разрешени, но абсолютно задължителни.

Благодарение на деконструктивизма се раждат особено интересни сгради и монументи, включително паметникът „1300 години България“ на проф. В. Старчев, изработен през1981 и поставен в градинката пред НДК в София.

За съжаление оригиналнта форма е помрачена от фигуралните композиции върху нея и вероятно за това сега е „опакована“ с неясна за нас цел.

Но стига сме се отклонявали, става дума за Cooper Union, изградена около огромно стълбище, което я прорязва от долу до светло обширно пространство на върха.

В сградата се помещават общо 4 различни учебни департамента – по архитектура, по изкуства, по инженерни и по обществени науки.

Проектът е дело на Том Мейн от студио Morphosis, а изграждането му е стартирано през 2006-та и отнема около 3 години за финализирането му.

Горната част на сградата е изцяло прозрачна, което позволява дневната светлина да бъде използвана максимално за осветяване на вътрешността – 75% от нея се осветяват именно по този начин.

За построяването на огромната структура са използвани еко елементи. Така стените са от стоманени панели, които изолират изключително добре вътршната реда, така че през зимата в нея е топло, а през лятото – прохладно.

Покривът също е „зелен“ – спестява до 40% повече енергия от обичайните покриви на подобни мащабни сгради.

Придвижването се осъществява чрез асансьори, чийто замисъл обаче е допълнително да насърчават физическата активност на студентите. За това те спират само на 1-я, 5-я и 8-я, етаж.

За инвалидите, както и за транспортни нужди, са предвидени допълнителни асаннсьори, които спират на всеки етаж, но не могат да бъдат използвани от всички студенти.

Основите на първоначалната структура, около която е оформена Cooper Union, са поставени още през 1859 г. от Питър Купър. В унисон с неговата идея подобни арт-места да се превръщат в генератори на идеи със свободен достъп, в момента в учебния център се провеждат отворени лекции, има галерия с архитектурна тематика, както и редовни събития за ценителите.

Относно настаняването в Ню Йорк можем да препоръчаме подходящ район в близост до сградата и това е Сохо, където обаче никак не е евтино.

Храната наоколо пък е изключително разнообразна и би задоволила и най-капризният турист.