Напоследък суровоядството е тенденция в храненето, която става все по-популярна. Веднага става ясно какво означава тя – храните се ядат абсолютно сурови и в натурален вид.

Мнозина смятат, че това е здравословно завръщане към миналото, други твърдят, че така поддържат добрата си форма, а трети тотално отричат липсата на топлинна обработка при храни, които не сме свикнали да консумираме сурови.

Истината, разбира се, е някъде по средата, а ето и основните аспекти „за” и „против” суровоядството:

Плюсовете

Основната идея на този начин на хранене е да се извлекат максимално здравословните предимства на храната в най-чистия й вид.

Смята се, че когато тя се поглъща без предварителна подготовка, в тялото се отделят по-малко токсини, а това означава по-добра форма, по-бавно остаряване и повече резистентност към разнообразни заболявания.

Доста витамини и минерали проникват по-лесно в тялото, както и естествени ензими в полза на храносмилането, които често са унищожавани в процеса на готвене.

Не на последно място, липсата на топлинна обработка означава край на панираните и пържените храни, на които се приписват доста негативни последици.

Как се прави?

Кажете „сбогом” на досадното готвене, изкуствените подобрители и консервантите в храните. Приемат се само естествените процеси на ферментация и покълване, чрез които се получават киселото мляко, японското мисо, пшеничените кълнове и т.н.

Минусите:

Суровоядството е съвсем различен начин на хранене, който със сигурност трябва да бъде съобразен с естествените нужди на всеки индивид.

То не трябва да води до недостиг на важни хранителни елементи – протеини, въглехидрати, мазнини, минерали и витамини.

Най-големият проблем на растителните протеини е, че обикновено се усвояват слабо или никак, освен ако не са в определена комбинация с други храни.

Така например белтъчините в лещата (които са повече, отколкото тези в соята) се абсорбират добре само в комбинация с пшеница.

За това не е лошо да се консултирате първо със специалист и едва впоследствие да правите драстични промени в режима си.

Често суровоядството се възприема като веганизъм, което може да доведе до сериозна липса на витамин В12. Той самият се среща най-вече в продукти със животински произход.

От друга страна в някои храни количеството полезни вещества е в пъти по-малко преди топлинна обработка, което ги прави практически безполезни.

Рязкото преминаване от един вид хранене към друг може да доведе до сериозни храносмилателни проблеми, както и да отключи неприятни заболявания в тази връзка.

Разбира се, винаги можете да усъвършенствате уменията си по японска кулинария, където основно присъства суровата риба.