За да не бъдат скучни ваканциите, на тях трябва да се гледа с повече въображение.

Много е лесно да се почива в известен курорт или да се посети ново населено място, но истинското приключение, според нас, започва, когато последвате някоя своя страст по света.

Точно за това започнахме серията дестинации за шокохолици, а сега ще разнообразим с идеи за феновете на виното.

Първото място за любителите на гроздовия еликсир е в Европа:

Marques de Riscal, Елсиего, Испания

Елсиего е малък град, разположен в Северна Испания. Намира се в автономния регион Риоха, известен с винените си масиви и традиции.

Marques de Riscal пък е изба с вековна история – основана е още през 1858 година и в нея могат да се видят забележителни бутилки вино с умопомрачителна стойност.

Някои от тях се пазят още от 19-и век и за колекционерите са по-ценни от злато.

Отскоро над избата е построен и хотел със същото име, който е с изключителен футуристичен дизайн, в пълен контраст със старото подземие.

Сградата е покрита с метални вълнообразни елементи в 3 различни цвята – розово, което преставлява цвета на самия бранд, златно, заради опаковката на бутилките и сребристо, каквито са капачките.

В Marques de Riscal се организират специални дегустации на вино, придружени от продължителни гурме-вечери. А в спа-центъра към хотела се предлагат няколко процедури, които се правят само тук и включват гроздето, което се отглежда само в този район.