Млечните продукти безспорно са вкусна, питателна и най-често полезна храна за всеки човек.
Все пак добре е на знаем някои “детайли”, които едновременно повишават ползата от тях, а и ги правят по-вкусни, съобщава dieti.info
Тези продукти се съчетават отлично с храни, богати на скорбяла (картофи моркови, каши).
Препоръчително е кисело-млечните продукти (кисело мляко, различните видове йогурт, айрян) да се употребяват през първата половина от деня и преди сън.
Киселото мляко е много вкусно, ако се комбинира със сладки плодове и дори зеленчуци.
Млякото трябва да се пие на малки глътки – така то се усвоява по-добре. Ако го пиете твърде бързо и по много, ще се преработва по-трудно.
Изварата се съчетава отлично с тъмнозелените зеленчуци, а освен това тя може да се използва при направата на мусака. Диетолозите съветват да се консумира за обяд.
Сиренето и кашкавалът се комбинират отлично с всички зеленчуци.
Смята се, че пресните сирена са най-полезни за бременните жени. Обезмаслените и обезсолени видове сирена са особено важна съставна част от млечно-растителната диета, която е добре да се спазва от бъдещата майка два месеца преди раждането. Към нея могат да се добавят също риба и други морски продукти.