Разходката в планината се превръща в истинско приключение, ако решите да пренощувате на палатка.
Завръщането към природата има неповторим чар, особено когато приготвяте храната си на място. Ето още една класическа идея по този повод – пикантни печени картофи.
Необходими продукти за 4 порции:
4 средно големи картофа
50 грама масло
1 чаена лъжичка кимион
щипка счукана люта чушка или лютив червен пипер
2-3 щипки чубрица
клонка розмарин
фолио за печене
Начин на приготвяне:
Почистете добре картофите – измийте ги и ги изтъркайте с четка. Разполовете всеки по дължина и овкусете добре вътрешността с подправките.
Отрежете 4 големи парчета фолио и във всяко сложете по 2 половинки.
Ако са ви останали още подправки, смесете ги с маслото и намажете вътрешната част на всяка половинка. Съединете картофите и загънете стегнато с фолиото.
Сложете на скара или директно в горещи въглени (но в края, където температурата не е толкова висока). Обръщайте от време на време, докато усетите, че картофите омекват, а фолиото започне да почернява, обикновено това отнема около 45 минути. След това извадете и разгънете внимателно, за да изстинат.