Щеше да е прекрасно да можехме да си консервираме слънце през лятото – затваряш си един буркан, който си вадиш през зимата да ти свети и топли.

Да, но това не е възможно (за сега!) и ни остава да събираме слънчеви лъчи чрез кожата си, което също е вариант.

В края на лятото обаче изниква въпросът – как да задържим слънчевите целувки върху кожата по-дълго?

Първото хрумване обикновено е свързано със солариума, който със сигурност може да поддържа тъмния тен доста дълго.

Мненията за него са противоречиви и се лутат между двете крайности – за едни солариумите са сред най-страхотните постижения на цивилизацията, за други са ужасно зло.

Вероятно истината е някъде по средата, но при всички положения можем да кажем, че с посещенията в светещите кабинки не бива да се прекалява.

Твърде честите соларни бани могат да доведат до изсушаване на кожата и неприятни проблеми с нея, лющене, възпаления и дори до преждавременната поява на бръчки.

Специалистите съветват кратки процедури да се правят през около 10 дни и задължително да се използва хидратираща соларна козметика.

Свежото лятно излъчване може да се запази и чрез продукти за изкуствен тен, но те крият доста капани в себе си.

Изборът на точната консистенция и нюанс за вашата кожа може да се окаже абсолютна катастрофа като краен резултат. Освен това нанасянето на този тип козметика е почти изкуство – трябват поне няколко опита, за да се избегне появата на петна, пренаслояване на тена и т.н.

Разбира се, има продукти, които не оцветяват допълнително, а само запазват и подсилват постигнатия тен. Те обикновено карат кожата буквално да сияе и я хидратират допълнително. Козметиката за след слънце има точно такова действие, освен, че успокоява кожата.

Ежедневното ексфолиране с меки гъби или с продукти с меки частици, също би било от полза. Но във всички случаи хадратирането е с най-голямо значение.