Традиционните храни в различните части на света са изключително разнообразни. И, ако японското суши и южноамериканската киноа са популярни в целия свят, то някои други продукти тепърва ще разкриват своите полезни качества.
Точно както черния ориз, който е особено разпространен в Китай, и то от стотици години.
Американски учени откриха за него, че може да бъде класифициран като нова супер храна, защото съдържа фибри и антиоксиданти, които могат да се окажат изключително ценни.
Специалисти от Щатския университет в Луизиана изследвали проби от черен ориз, отглеждан в южната част на страната. Те установили, че в него има сериозно съдържание на антоцианин – антиоксидант, който определя тъмния цвят на плодовете на растението.
Същият растителен химикал се съдържа в боровинките, червения пипер, някои видове тъмно грозде, в обвивката на патладжаните и други.
Според изследователите съдържанието му в тъмния ориз е в пъти по-концентрирано. Те са установили, че антоцианинът предпазва от увреждане артериите и значително намалява повреждането на ДНК-то, което иначе води до развитието на различни ракови заболявания.
В Европа по-популярен вариант на растението е лилавият ориз, който също е добър източник на ценния антиоксидант.
Големият плюс на ориза според диетолозите обаче е, че в него се съдържа малко количество захар, за разлика от плодовете, което го прави съвместим с повечето диети.
Освен това има и големи количества витамин Е, който също е изключително полезен и действа като антиоксидант.