Красотата има безкрайно много измерения, а ние, жените, често й се отдаваме безрезервно и до лудост.

Казваме „до лудост” и имаме предвид буквалното значение на тази фраза – склонни сме да се подлагаме на абсолютно необясними неща в името на перфектната си визия. Но наистина ли си струва?

Някои процедури са, откровено казано, странни, но въпреки това се превръщат почти в мода. Ефектът от тях обаче невинаги е магически, както ни се иска.

Ето още една манипулация, за която експерти твърдят, че не е особено надеждна:

Педикюр с живи рибки

Твърди се, че: използването на миниатюрни рибки при педикюра е безопасно.

В много страни законът забранява ползването на бръснарски ножчета при поддържането на краката, най-вече заради добрата хигиена.

За това в редица лъскави салони се използват малки сладководни рибки, с помощта на които се премахват мъртвите клетки и твърдите корички от кожата на стъпалата.

След 20-минутен престой на краката в съд с въпросните животинки, се прави стандартен педикюр.

Истината: Бръснарските ножчета може и да не са хигиенични, но да се потапят краката в съд с живи риби може да се окаже далеч по-лоша опция.

Животинките не се поставят в хлорирана вода, което автоматично създава условия за развитие на специфични бактерии и гъбички. Те могат да инфектират клиентите, тъй като рибките правят малки драскотини по кожата, независимо, че нямат зъби.

Друга подробност около процедурата е, че водните обитатели трябва да се държат гладни за определен период от време, за да бъдат достатъчно ефективни после. А това едва ли са най-добрите условия, в които те могат да бъдат отглеждани.

Всъщност една ексфолиация преди педикюра е напълно достатъчна и ефективна, за да направи ходилата меки и красиви. А и пемзата е класика – използва се от десетилетия.