Някои къщи не могат да бъдат описани с думи, те просто трябва да се видят поне на снимка, за да може да се усети част от вдъхновяващата им атмосфера.

Точно такъв е и случаят с Kona – резиденция в Хаваите, която е завършена съвсем наскоро.

Както подсказва името, тя се намира на Големия остров в архипелага, и по-точно в района, наречен Кона. Разположена е между брега с изглед към морето и застинали потоци от лава с тъмен цвят, които са особено характерни за тази част на острова.

Сградата е разделена на отделни фрагменти, свързвани по между си от централна част. От нея, чрез открити коридори, може да стигне до два различни спални отсека, всяко с отделна баня и общи помещения, до основната всекидневна и до сервизните помещения.

Цялата концепция на дома е доста сложна и е дело на Belzberg Architects – студио от млади архитекти и дизайнери, които обаче набират невероятна популярност в САЩ със своите проекти.

Интериорът е осъществен от MLK Studio, но е в абсолютен унисон както с архитектурата на къщата, така и със заобикалящата я среда.

Сградата е проектирана и със силни еко-идеи – снабдена е със соларни панели от ново поколение, а голяма част от покрива е облицован така, че да изолира максимално горещината през деня и да запазва нормална температура нощем.

Водата в басейна се затопля благодарение на използваното покритие от лава, която привлича силно слънчевите лъчи и се загрява.

Три различни колектора за дъждовна вода захранват вътрешна система, която осигурява вода за почистването на тоалетните.

В оформлението на екстериора пък са използвани дървени отпадъци от стари ж.п. линии и хамбари, които са превърнати в оригинални декоративни елементи над свободните пространства между отделните части на къщата.

Около частите на сградата има доста водни пространства, а басейнът, който е тип infinity, е повдигнат над нивото на заобикалящия го плаж.

Край малкия плаж и близкия кът за хранене има и външни душове за максимално удобство на обитателите.

В постройката умело са смесени бетон, масивно дърво и стъкло, като вътрешното пространство бавно прелива в околната среда, което създава силно усещане за простор и свобода.

Дори една от спалните изглежда "изнесена" на открито.

Във вътрешния дизайн на жилището преобладават традиционни за Хаваите дизайнерски решения - дървени елементи, типични декорации, тиково дърво, тръстика и т.н. Това се вижда и в две от спалните помещения.

Всекидневната част от къщата, която обединява кухнята с хола и трапезарията, има на места вградено в тавана осветление, декорирано в същия стил.

Светлината отвън прониква през огромни стени-прозорци.

Кътът за готвене е оборудван и с малка трапезария, идеална за ранна закуска. Оттам директно се излиза към двора или към свързващия коридор.

Дори в банята се губи усещането за ограничено пространство.

Пищната мозайка в едно от помещенията пък е особено впечатляващи ярки цветове.