Импровизирано домашно събиране с приятели през седмицата или неочаквани гости с преспиване си е истинско хранително предизвикателство, особено когато нямате много време за приготовления.
В подобна ситуация рецепта от типа „бързо и вкусно” би била истинско попадение и точно такова е днешното ни предложение. То е едновременно лека закуска и ефектно предястие, което идеално може да спаси положението.
Ето и необходимите продукти за 12 или 6 порции, в зависимост от целта:
12 френски кроасана без пълнеж
6 големи резена шунка или 12 по-малки
1 плик рукола
6 парчета сирене (чедър или ементал)
6 едри смокини
Начин на приготвяне:
Подредете кроасаните в тавичка и ги загрейте за 4-5 минути в сгорещена фурна с температура от 180 градуса.
След като ги извадите от печката, разрежете по дължина, но без да ги разполовявате напълно.
Във всеки кроасан сложете половин или цяло парче шунка, половин парче сирене и няколко листа рукола.
Разрежете смокините на четвъртинки и добавете по две резенчета във всеки от кроасаните.
Сервирайте незабавно, а по желание можете да добавите и по няколко капки горчица, ако приготвяте кроасаните за закуска.