О, да, обожаваме циганското лято – достатъчно прохладно, за да се чувстваме уютно в кожата си, и достатъчно топло, за да сме максимално женствени.
Абсолютно нормално е някак си в подобно време да избираме и по-леки храни, в унисон с игривото ни усещане за септември.
Следващата рецепта е точно такава – приятна салата, учудващо елементарна и изненадващо вкусна.
Ето и необходимите продукти:
100 грама грах (пресен или от консерва)
125 грама моцарела, нарязана на големи парчета
4 големи парчета прошуто или шунка
За дресинга:
сокът от половин голям портокал
1 супена лъжица зехтин
шепа листа от джоджен, нарязани на дребно, плюс няколко цели за украса
Начин на приготвяне:
Загрейте тиган с незалепващо покритие на котлона и запечете в него прошутото или шунката, без да добавяте мазнина. Парчетата са готови, когато се свият леко и станат хрупкави.
Извадете ги и ги оставете върху плътна кухненска хартия, докато изстинат, след това натрошете на едри люспи.
Сварете граховите зърна в подсолена вода за около 2 минути, докато омекнат съвсем леко. Когато са готови, изцедете и охладете под течаща студена вода. Подсушете ги върху кухненска хартия.
През това време забъркайте дресинга от всички съставки. Ако го приготвяте предварително, не добавяйте джоджена – сложете го непосредствено преди сервирането.
В подходяща не много дълбока купа или в две чинии за салата подредете на дъното моцарелата.
Поръсете равномерно с грах, а най-отгоре – с прошутото.
Овкусете с дресинга и украсете със свежи листа джоджен.