Американски учени са на мнение, че са открили работеща формула за отслабване и контрол на теглото при хора с излишни килограми.

Те са установили, че колкото по-богата е диетата на протеин, толкова по-лесно се контролира и апетита.

В експеримента участвали 27 мъже с наднормено тегло, подбрани на случаен принцип от екип специалисти от Университета Пърдю в Индиана.

Доброволците трябвало да спазват определена хранителна схема, която съдържала 750 калории по-малко от нормалното, в продължение на 12 седмици. Половината приемали нормално количество протеин (около 14% от общите калории за деня), а останалата половина – по-високо (около 25% от всички калории за деня).

До 7-та седмица от наблюдението част от мъжете похапвали 3 пъти дневно, през около 5 часа, а останалите имали по 6 малки порции храна през около 2 часа и половина.

След това те спазвали стария си режим в продължение на 3 последователни дни, след което за същия период от време си „разменяли” диетите.

Като краен резултат мъжете, които приемали повече протеин, се чувствали сити през целия ден, не били обсебени от храна и нямали нужда от късна вечеря.

Останалите, които приемали обичайното количество белтъчини обаче били по-склонни да огладняват по-бързо и да си мечтаят за „забранени” храни.

Най-добре се чувствали тези, които похапвали ястия с повече протеин 3 пъти на ден.

Според специалистите това е сигурен знак, че честото приемане на малки порции храни може би не е толкова ефективно, колкото се твърди.

Те ще продължат проучването си с повече участници и ще включат в групите жени, за да установят и в по-дългосрочен план тези зависимости.