Стриите са едно от най-големите неудобства на бременността – почти задължителни са за всяка жена, която очаква дете, а премахването им е изключително трудно, дори невъзможно.

Стриите се появяват, когато кожата се разтегля твърде бързо, като това обикновено е причинено от рязкотото повишаване на теглото и порастването на корема по време на бременност.

Белезите са характерни най-вече за последните 3 месеца преди раждането, а появата им се обуславя от редица фактори като наследствеността, възрастта, предишните бременности и други.

Понякога стриите са неибежни, в повечето случаи обаче добрата профилактика може да бъде от полза, а това означава обилно мазане с подходящи продукти в най-застрашените области.

Подобряването на еластичността на кожата е особено важно, но трябва да започне още с началото на бременността.

Някои козметични компании имат специализирани серии за тази цел, други – само отделни продукти, но при всички случаи не бива да очаквате чудеса.

Повечето кремове и лосиони са едновременно подхранващи и хидратиращи и имат дълбоко действие, за да попречат на появата на стриите. Те трябва да се втриват добре в областта на корема, дупето и бедрата, както и около кръста, за което може би ще имате нужда от чужда помощ.

От личните си наблюдения ние знаем, че специалните продукти трябва да се използват поне два пъти дневно, за да имат добър ефект.

А според бабите ни мазането с чист зехтин има изключителен ефект върху кожата, при това не само по време на бременност, а по принцип.