Есенни кулинарни фестивали: Празник на палинка и наденичките

Почитателите на добрата храна и традиционната кухня имат много възможности за тематични пътувания през есента.

Вторият кулинарен фестивал, който представяме, е в Унгария:

Фестивалът на палинка и наденичките, Будапеща

Трябва да признаем, че унгарската столица е любимо място за част от екипа ни. Унгарската кухня, за съжаление, все не успява да ни спечели, но не и когато става дума за традиционен кулинарен празник.

Палинка (Pálinka) е вид плодово бренди, характерно за Унгария, като най-разпространените му варианти се правят от сливи, праскови, круши, кайсии, но и от череши, ябълки, черници и други.

Питието се консумира с температура от 18-20 градуса, защото тогава най-добре се усеща плодовият му вкус. Сервира се в специални чаши със столче и дори се пие с определен ритуал.

Фестивалите на традиционната унгарска напитка всъщност са два – пролетен и есенен, но вторият е придружен и от изкусителни месни деликатеси от цялата страна.

На място могат да се опитат доста интересни колбаси и наденички, като във всеки район от страната използват различни „тайни” съставки и подправки при приготвянето им.

Самият фестивал се провежда в замъка Буда, който има няколко огромни тераси с приказен изглед към река Дунав и останалата част от града.

Замъкът Буда през деня

Някои дегустации са организирани в големи барове в центъра на Будапеща, а има и доста съпътстващи музикални прояви, които продължават по цяла нощ.

Събитието се провежда в началото на октомври, обикновено във втория уикенд на месеца, като тази година е от 7 до 10 октомври.

Дневният вход е само около 12 лева, в които се включва и безплатно питие, а има и големи отстъпки за пропуските за целия фест.

Иначе унгарската столица е изключително красива и с много удобен транспорт, определено има какво да се види и то е лесно достъпно.

Най-популярна е сградата на Парламента, която е на брега на Дунав, но всъщност край реката всички мостове и повечето сгради са особено красиви и осветени приказно през нощта.

Сградата на Парламента

Замъкът Буда през нощта

Няколко църкви и дворци, много площади, както и популярните минерални бани в града също си заслужава да се видят.

Църквата Света Елизабет

Минерална баня