Автор
Woman.bg

Движението предпазва от проблеми с паметта

Болестта на Алцхаймер и загубата на памет са сред най-неприятните последствия от напредването на възрастта.

Засега няма безотказно лечение на тези състояния, но учени от Университета в Питсбърг, САЩ, установиха, че интензивните разходки могат да предпазят доста добре мозъка и неговата работа.

Изследването продължило над 15 години и включвало 299 души, които в началото нямали никакви симптоми на деменция.

Първоначално било отбелязано обичайното разстояние, което всеки от тях изминавал в рамките на 1 седмица, както и състоянието на мозъка им.

9 години по-късно размерът му бил установен чрез сканиране на главата, тъй като е известно, че с напредването на възрастта обемът му намалява.

Така станало ясно, че хората, които изминавали поне по 9 километра седмично, загубили по-малка част от сивото вещество в мозъка.

След още 4 години доброволците били изследвани и за когнитивни нарушения. Така било установено, че 40% от тях вече страдали от някаква форма на деменция. Тези от тях обаче, които ходели най-много, били изложени на 50% по-малък риск от заболявания, свързани с нарушения в мозъчните функции.

Специалистите подчертават, че физическата дейност е от огромно значение за добрата работа на мозъка и не трябва да пада под определен минимум.

Те са на мнение, че разходките трябва да се увеличават с напредване на възрастта, за да се забавят нарушенията в паметта и появата на Алцхаймер.