Експертите твърдят, че и мъжете имат нужда от гушкане и ласки, за да са сексуално удовлетворени.

Допирът и прегръдките се свързват основно с жените, но причината за това не е, че те имат повече нужда от такива контакти. Отговор на за този стереотип е културата.

В повечето общества е прието жените да се поздравяват помежду си с прегръдки и целувки, докато за мъжете такъв тип поздрави с приятели биха били твърде неловки. Също така, за жените е обичайно да вървят под ръка една с друга, да си правят прически, да си сплитат косите една на друга и изобщо да се докосват по различни поводи.

Отглеждането на децата също се свързва повече с майчин допир, отколкото с бащински. По правило жените имат повече физически контакт с бебетата - сменят им памперсите, кърмят ги, къпят ги. Въпреки че все повече бащи взимат участие в много от тези дейности, в повечето случаи майката има по-голяма роля в тях.

Какъв е резултатът от тези културни разлики?

Експертите отговарят: необходимостта на мъжете от допир и гушкане остава незадоволена в значителна степен.

Поради това гушкането с партньорката, както и всякакво докосване с нея - по време на секс, но и не само - се оказва необходимо за мъжете.

Прегръдките и докосването имат и други положителни ефекти. Психологически, те ни помагат да се чувстваме обичани, желани и спокойни. А всички тези неща са важни за мъжете, даже и да предпочитат да не си го признават.

Докосване преди заспиване, прегръдка за довиждане, масаж или обща вана - всякакви такива общи дейности носят удоволствие.

Допирът е важна част и от сексуалния ни живот, помага ни да се чувстваме удовлетворени и увеличава удоволствието в леглото.

А ето и няколко безценни съвета за интимна грижа, които ще ви донесат самочувствие и незаменимо усещане за свежест.