Диетата е създадена от професор Даниела Якубовиц от Virginia Commonwealth University и Тhe Hospital de Clinicas Caracas във Венецуела. Тя обещава, че човек може да задоволява глада си за пица или шоколад и пак да отслабва, стига да похапва тези храни преди 9 часа сутринта.

Диетичният план се базира върху проучване, което прави сравнение между ефективността на ниско въглехидратните диети и теиз включващи голяма закуска с умерен прием на въглехидрати. Въпреки че хората практикуващи „Голямата закуска” консумират по 155 калории повече, след 8 месеца те са изгубили с 21% повече тегло в сравнение с тези на диета с малко въглехидрати – 4,5%.

Връзката между закуската и отслабването отдавна се изследва, но Якубовиц създава
концепцията определяйки количеството и времето, през което да се приемат протеините и въглехидратите през целия ден.

Според авторката диетата ще засили метаболизма ви, ще намали апетита през деня и ще елиминира чувството на силен глад, която не само ще ви помогне да отслабнете, но и ще намали рисковете за развитие на диабет и сърдечни заболявания.

„Голямата закуска” включа яденето на нещо сладко на закуска всеки ден, защото по този начин ще намалите желанието за сладко през остатъка на деня, пишат колегите от figurata.com

Примерно меню:


Закуска:


Палачинки със сладко от боровинки и сирене рикота
Канадски бекон
Шейк от диня

Обяд:

Пилешки гърди на грил
Зелена салата със зехтин
Аспержи на пара
1 праскова

Вечеря:

Варено яйце
Голяма смесена салата
Зелен боб на пара
Боровинки