Туфа Кулите са изградени от туфа – седиментна скала, съставена от карбонатни материали. Въпреки, че кулите са естествени, фактът, че са видими над повърхността е изцяло заслуга на човекът.

Няколко пъти годишно се образуват, слой по слой, различни форми по езерото. Без сладководните реки, нивото на водата в езерото е спаднало с повече от 50%.

Екосистеми, които са се развивали хиляди години сега не могат да понесат рязката промяна. Езерото е дълбоко само 7.6 метра. Това означава, че повечето туфа кули сега са на сушата и изглеждат изключително странно.

В езерото е имало множество острови, които сега са полуострови, достъпни за бозайници и влечуги. Езерото е било пълно със скариди, а сега оцеляването им е под въпрос, поради повишаващата се концентрация на сол. Количеството на водораслите също е намаляло драстично. Така езерото може да стане опасно за хората, тъй като на дъното му се образуват токсини и отровни газове.



Районът има 14 различни еко зони, около 400 вида гръбначни животни и над хиляда растителни вида. Това е един от природно най-богатите райони в Калифорния. Езерото е на възраст поне 750 000 години, а според някои дори на 3 милиона години. Това го нарежда сред най-старите езера в САЩ.