Коя жена не иска да има коса като на филмова звезда - лъскавa, плътна, подскачаща, и винаги е на място? Това звучи като сън, нали? Да, мечтаем си за перфектната коса!

Но тя не струва много. Всичко, което отнема прекрасната коса са добрите грижи за косата.

Като много добри грижи за косата означава миене с шампоан, редовно и дълбоко хидратиране с балсам най-малко веднъж седмично. Това означава също, защита на вашата коса от евентуални щети, причинени от ултравиолетови лъчи, хлор, солена вода, както и прекомерното излагане на топлина, третиране, оцветяване и изсветляване.

Има четири основни правила, които трябва да спазваме, за да запазим косата си здрава и красива.

Първият признак за здрава коса е нейният блясък. А лъскава коса означава, че най-горния слой - епидермиса, което е защитното покритие на всеки косъм, трябва да е гладко, достатъчно, за да отразява светлината. Редовното използване на балсам за коса е, за да запази кутикулата на косъма (корена) е начинът за придобиване на лъскава коса.



Статичното електричество е причинено от твърде много ресане с четка. Фината коса е по-податлива на статично електричество. Решението за това може да бъде неутрализиране с балсами или продукти, съдържащи амониеви киселини.

Силата на всеки отделен косъм също е определящ фактор за здравето на косата. Един от най-очевидните признаци на отслабваща коса е наличието на накъсани краища. Балсамите с хидролизирани протеини или кератин захранва косата с хранителни вещества и на практика се грижи за този проблем.

Последният фактор, но със сигурност не на последно място, е защитата на косата от излагане на ултравиолетови лъчи. Ултравиолетовите лъчи могат да окисляват със серни молекули в косата и да причини на краищата изсветляване, крехкост и безжизненост. UV лъчите могат да предизвикат пожълтяване, което дори химикалите за изсветляване или къдрене и дори третираната коса не може. Щетите от ултравиолетовите лъчи могат да бъдат предотвратени от шапката.

Една здрава и лъскава коса говори много за общото ни здраве и за това как ние сме един чист и здрав човек.