Един от любимите ни десерти, които предстои да сътворим в личните си кухненски покои.
Необходими продукти:
1 ч.ч. вода
½ ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
3-4 бр. яйца
За крема:
½ л. прясно мляко
5 с.л. брашно
½ ч.ч. вода
7-8 с.л. захар
50 гр. масло
3 бр. ванилия
Начин на приготвяне:
На тестото
Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя 1 ч.ч.брашно и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине.
След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тесото става още по-гъсто и лепкаво.
С помощна на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго), която или е намаслена или е покрита с хартия за печене.
Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална, защото при печенето те си се оформят . Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.
На крема
Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавят размитите 5 пълни лъжици с малко вода брашно.
След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавят ванилийките.
Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем.
Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел. Получават се около 25-30 еклера.