Автор
Woman.bg

Заблуди и факти, свързани с диетите на звездите – III част

Продължение.

Здравословните съвети и диети на известните личности бяха наскоро остро разкритикувани от благотворителната фондация Sense About Science.

Диета със сурова храна

Фенове на диетата:

Деми Мур

Когато храната се приготвя на температура над 46 градуса тя губи важни ензими, които помагат на храносмилането и усвояването на основни хранителни вещества. (Всяка храна приготвена на температура под 46 градуса се смята за сурова).

Хората, които се подлагат на тази диета консумират 80% от храната си сурова и за да „събудят” ензимите се хранят с накиснати ядки, сушени плодове, сочни плодове и зеленчуци. Това, казват, ги карало да се чустват по-здрави и с повече физическа и умствена енергия.

Мнението на специалиста: „ Високата температура наистина убива някои хранителни вещества, но е мит, че всички храни са най-добри за консумиране когато са сурови. Някои зеленчуци като морковите е по-добре да се сготвят, защото така тяхната клетъчна стена се руши и освобождава хранителните вещества. Диетата изисква висок прием на зеленчуци и затова е ниско калорична; на теория може да ви помогне да отслабнете, но изисква много усилия и дъвкане. Едно нещо, което може да запомните от нея е да не убивате зеленчуците в менюто си – запазете полезните им свойства като ги приготвите в малко вода за минимално време. Тези видове диети не са подходящи за деца и бременни жени тъй като при тях не се приемат протеини, например, които са важни за разтежа на нови тъкани.”


Диета с до 30% мазнини

Фенове на диетата:

Марша Крос



Има доказателства, които сочат, че най-добрият начин да се отслабне за дълго е чрез умерено ограничаване на мазнините (вместо пълното им елиминиране от менюто), като те не трябва да представляват повече от 30% от общия брой калории, които се приемат на ден.

Здравословните (ненаситени) мазнини са крайно необходими за цялостното здраве и техният прием не трябва да бъде сведен до процент по-нисък от 20%.

Мнението на специалиста: „ Това би проработило. Грам за грам, мазнините съдържат два пъти повече калории от протеините и въглехидратите, така че ако намалите техния прием ще отслабнете драстично. Имате нужда, обаче, от някои мазнини във вашата диета, за да си осигурите важните витамини А, К и Д и важни мастни киселини. Диета, която напълно изключва всякакви мазнини е суха и трудна за следване – много по-добре е да намалите мазнините до 30% и да избирате само ненаситени мазнини.

Диета на Пиер Дюкан

Фенове на диетата:

Дженифър Лопез

Подобно на диетата на Аткинс, идеята тук е да избягвате въглехидратите и да приемате протеини, за да ускорите загубата на тегло.

Диетата обещава бързо отслабване в 4 добре организирани фази. Първата фаза продължава от един до десет дни, в които се консумират само протеини като месо и риба в неограничени количества.

При втората фаза се редуват дни, в които се приемат само протеини с дни, в които се приемат протеини и зеленчуци, а по време на третата фаза постепенно в менюто влизат малки порции въглехидрати и плодове.

В последната фаза можете да консумирате каквото пожелаете, но трябва да се храните с протеини веднъж седмично до края на живота ви.

Мнението на специалиста: „ Протеините имат засищащ ефект и ви карат да се чувствате сити. Но ако приемате твърде много протеини и недостатъчно течности може да пренатоварите бъбреците си, които преработват аминокиселините в протеините и това да доведе до риск от бъбречно увреждане.

Четвъртата фаза е объркваща – достатъчно лесна ако сте известна личност и разполагате с личен готвач, който да следи какво има в менюто ви и по-трудна ако работите или имате семейство, за което да се грижите. „