Автор
Woman.bg

Жените вземат 3/4 от важните решения в семейството

Жените вземат три четвърти от важните решения в домакинството, сочи ново изследване.

Жените редовно вземат решения за това каква ще е храната на семейството, къде да живее то, кога да има деца, къде да ходи на почивка и как да харчи парите си. Мъжете, от своя страна, решават каква кола да има семейството и какво да се гледа по телевизията, показва изследването. Жените, освен това вземат повечето от ежедневните решения като как семейството да прекарва свободното си време, кога да си ляга и дори каква да е температурата в дома. Изследването било осъществено от най-големия производител на тестени изделия във Великобритания Ginsters сред 3000 двойки, които трябвало да отговорят на въпроси за взаимоотношенията си.

„Изглежда, че мъжете вече не са глава на семейството и те го знаят”, заяви говорителят на Ginsters Лари Файл. „Бяхме изненадани колко честни и открити са мъжете в признанията си, че са загубили доминиращата си позиция в ежедневието. Но повечето мъже изглежда не се притесняват да искат разрешение, преди да направят нещо. Идеята за мъжа като глава на семейството е отживелица, като повечето двойки са съгласни, че сега жената взема ключовите решения”, допълва говорителят. 60% от мъжете признали, че партньорката им има „пълен контрол” относно това кога и колко често да правя секс.

Освен това жените поемат отговорността за домакинската работа и за отглеждането на децата. Освен това те по-често избират имената на децата, както и какви дрехи да носят и в кое училище да учат, отбелязва БГНЕС. Две трети от мъжете признават, че „разчитат напълно” на решенията, които партньорките им вземат относно това кога и какво да се яде. Половината дори признават, че редовно искат разрешение, преди да ядат определени храни. Над половината от мъжете заявили, че дори се консултират с партньорката си дали да пият, а три четвърти искат разрешение да ядат нездравословна храна.

Изследването показва също така, че жените използват множество трикове, за да накарат партньора си да ги послуша. Флиртуването и оскъдното облекло са най-честите „подкупи”, използвани от жените, докато мъжете прибягват до шоколад или други сладки изкушения.